Journal of British Literature and Culture 2024.2, 79-96
Orcid: 0000-0001-9267-0228
Tracing the Evolution of Sherlock Holmes Character in Holmesian Fandom
Holmesian Hayran Topluluğu İçerisinde Sherlock Holmes Karakterinin Evriminin İzleri
Abstract: Sir Arthur Conan Doyle’s (1859-1930) renowned character, Sherlock Holmes initiates a progressive pattern in the reinterpretation of the established detective stories and images, thriving primarily in fan communities by means of fan-fictions, written by both amateur and professional fan-authors. Through their community ties, fan-authors attribute themselves the power to produce their works of fan-fiction, creating an interplay between canon and fanon by providing innovative narratological alternatives to the stories. Thus, as a fan-fiction author, Nicholas Meyer’s The Seven-Per-Cent Solution (1974) challenges the canonical depictions of the detective by featuring Holmes as a severe drug user as opposed to the young and energetic hero, paving the way to the character’s evolution within Holmesian fandom. Therefore, the major aim of this paper is to analyse Meyer’s The Seven-Per-Cent Solution to discuss the transformative influence of fan-fiction in its reimagining of the Sherlock Holmes character, demonstrating the agency of fan-authors in shaping narratives and emphasising the dynamic relationship between fan culture and literary character evolution.
Keywords: Sir Arthur Conan Doyle, Nicholas Meyer, The Seven-Per-Cent Solution, fan-fiction, Holmesian fanon
Özet: Sir Arthur Conan Doyle’un meşhur karakteri Sherlock Holmes, hem amatör hem de profesyonel hayran-yazarları tarafından yazılan ve topluluklarda üretilen hayran kurguları aracılığıyla, kökleşmiş dedektif hikayelerinin ve imgelerinin yeniden yorumlanmasında yenilikçi bir model başlatmıştır. Hayran-yazarları, topluluk bağları sayesinde, kendilerini yetkin kılarak hayran kurgularını üretip ve hikayelere yenilikçi anlatısal alternatifler sunarak kanon ve hayran-kurgu arasında bir etkileşim yaratmaktadırlar. Bu nedenle, bir hayran kurgu yazarı olan Nicholas Meyer’in The Seven-Per-Cent Solution (1974) adlı romanı Holmes’u genç ve dinamik bir kahraman yerine ağır bir uyuşturucu bağımlısı olarak öne çıkararak dedektif imajının kanonik tasvirlerine meydan okuyup karakterin Holmesian hayran topluluğu içindeki evrimine yol açmaktadır. Bu sebeple bu makalenin temel amacı Sherlock Holmes karakterinin yeniden hayal edilmesinde hayran kurgusunun dönüştürücü etkisini tartışmak amacıyla Meyer’ın The Seven-Per-Cent Solution eserini hayran yazarlarının anlatıları şekillendirme yeteneğini gösterme ve hayran kültürü ile edebi karakter evrimi arasındaki dinamik ilişkiyi vurgulama açısından analiz etmektir.
Anahtar Kelimeler: Sir Arthur Conan Doyle, Nicholas Meyer, The Seven-Per-Cent Solution, hayran kurgusu, Holmes hayran-kurgusu